FirenzeMad

Lækker mad i Firenze – sådan spiser du godt og billigt

Spis lækker mad i Firenze

Når vi tager til Firenze i Italien (og det gør vi faktisk mindst en gang om året), er den lækre florentinske mad noget af det, vi glæder os allermest til – maden i Firenze er nemlig helt i top.

Åh, hvor er der mange spisesteder med god mad i Firenze, hvor du kan spise langtidsstegt vildsvin, delikate pizzaer, enorme, røde bøffer, fine grøntsager, skønne småretter og elegante tomatsalater, foruden frisklavet pasta og den spændende street food lampredotto, som kun spises her.

Desværre kan det være meget dyrt at spise på restauranter og caféer, hvis det er det eneste, du gør.
Men faktisk er det sådan, at du sagtens kan være på ferie i Firenze uden at få ødelagt feriebudgettet på grund af maden; der er nemlig mange gode alternativer til de dyre restauranter.

Sådan spiser vi mad i Firenze

I løbet af vores mange besøg i den toscanske hovedstad har vi lært, hvordan vi skal prioritere vores madbudget for det hele taget at have råd til at holde ferie i Firenze.

Morgenmad
Når vi bestiller overnatning til en ferie i Firenze, sørger vi altid for at booke et hotel med morgenmad. En god morgenmad er den bedste start på dagen, og den vil sørge for, at du kan klare dig i en del timer, før du behøver at spise igen.

Desuden forsøger vi altid at få et hotelværelse med køkken – det er fint for os med en lille køkkenniche, hvor der er et par kogeplader og et køleskab.
Når der er køkken, handler vi ind til måltider i det lokale supermarked. Der er nemlig mange penge at spare, hvis du ikke skal spise på restaurant hver dag.

Frokost
Når vi vil gøre det lidt godt for os selv, snupper vi gerne en frokost det store madmarked Mercato Centrale, hvor vi for eksempel deler et fad med crostini (se beskrivelsen af crostini længere nede i indlægget), eller vi finder en god café og spiser en frisk og dejlig salat, pasta eller en anden let ret.

Smuk mad i Firenze

Sund mad i Firenze

Ind imellem vælger vi at spise en stor frokost lidt op ad eftermiddagen (fx ved 14-tiden), for så er vi ikke så sultne, når det er blevet tid til aftensmad, og vi kan der nøjes med et mindre måltid, eller vi deler en pizza.
Du kan spare mange penge, hvis du kun skal købe et stort måltid på restaurant i løbet af dagen.

Hvis frokosten ikke må koste for meget, så køber vi en af de billigere sandwich (panini) eller et flutes, et par tomater og lidt ost eller andet pålæg i et supermarked eller på et marked, som vi nyder ude i solen. Hvis der er grønt eller pålæg tilovers, gemmer vi det i køleskabet på hotelværelset.

Der er heldigvis dukket mange spisesteder op i Firenze, hvor du kan spise sunde retter, så det hele ikke skal gå op i hvidt brød, som man ind imellem godt kunne få fornemmelsen af, at det gjorde tidligere.

Aftensmad
Nu er det sådan, at vi elsker at spise pizza, når vi er i Firenze. Og en dag opdagede vi, at en af de (billigere) restauranter, hvor vi ofte spiser, faktisk laver take-away mad.

Foruden pizza har de også lasagne og andre pastaretter – og det koster nærmest kun halvdelen af, hvad det koster, hvis vi spiser inde på restauranten.

Take away mad i Firenze

Til aften gør vi så det, at når maden er klar, så tager vi den med hen på Piazza della Signoria (ved rådhuset, du ved) og finder en bænk ved Loggia dei Lanzi, lige under de pragtfulde skulpturer og statuer, hvor vi sidder med den smukkeste udsigt og spiser lækker mad.

For os er det verdens bedste take-away pizzaer, som vi spiser på en af verdens smukkeste pladser!

Restauranter “off the beaten track”
Et sidste godt råd, som vi selv følger, når vi skal have mad i Firenze, er, at vi ikke spiser på de restauranter, der ligger i det allermest populære område i byens centrum.

Og her taler vi om restauranterne ved domkirken, “Duomoen”, ved rådhuset, Palazzo Vecchio (her spiser vi kun take-away mad), og i gaderne derimellem, samt på Piazza Santa Croce ved Santa Croce-kirken.

Maden er dyr (et par euro højere end andre steder), og den er altså ikke nær så god, som den er på de mindre turistede spisesteder.

Desuden har vi fået os en håndfuld yndlingssteder, hvor vi ofte spiser mad i Firenze, og dem kan du læse mere om her: 5 skønne caféer og en vinbar i Firenze.

Menukortet i Firenze

Vi har lavet en liste med nogle af de mange gode madretter, du kan finde på de florentinske restauranters menukort.

Selvfølgelig spiser vi også ind imellem på restauranter, når vi er i Firenze, det er ligesom en del af “det gode rejseliv” for os.
Men først vil vi introducere dig til en ægte specialitet, der, som nævnt ovenfor, kun spises i Firenze – og ikke på restauranter.
Det er nemlig den lokale street food lampredotto.

Lampredotto
Ligesom vi danskere spiser hotdogs ved pølsevogne, så spiser florentinerne lampredotto ved lampredottovogne.

Vi har naturligvis smagt den særlige sandwich, som består af kød, krydret persillepesto , olivenolie og lyst brød, som er blødgjort af fonden fra kødet.

Lampredotto er lokal mad i Firenze

Umiddelbart lyder det meget lækkert, men det er en noget speciel oplevelse at spise en lampredotto. Kødet (det er koens 4. mave, der bruges i denne særlig street food-ret) er noget sejt, lidt blævret og uden nogen videre smag. Brødet er søbet ind i fond, og det eneste, der egentlig smager af noget, er den krydrede persillepesto – den smager til gengæld ganske fint.
Det er ikke fordi, at lampredotto smager dårligt, det er bare kombinationen med det seje kød og det udblødte brød, der ikke lige er os.

Og alligevel vil vi selvfølgelig opfordre dig til at prøve en lampredotto, når du er på jagt efter mad i Firenze, for det kan jo sagtens være, at du vil synes, det er lækkert! Og man skal jo prøve den lokale mad, når man er ude at rejse.

Hvis du gerne vil vide, hvor du kan finde lampredotto i Firenze, har denne artikel et fint kort med vognene samt en god beskrivelse af, hvad lampredotto er: Lampredotto, Florentine street food

Crostini (Crostino)
En italiensk variant af den spanske tapas, der spises før det egentlige aftensmåltid, men som også sagtens kan spises som et helt måltidet.
Crostini er skiver af ristet brød med forskelligt tilbehør ovenpå.

Crostini er hyggelig mad i Firenze

Her er lidt eksempler på udvalget i af crostini i Firenze:
* Leverpaté / Crostino a la´ Toscana – en lokal variant, der smager som dejlig, varm leverpostej; ikke lige hvad denne artikels forfatter havde regnet med ved bestillingen, men kan sagtens anbefales.
* Brie, honning og valnød – en fin ingrediens-sammensætning.
* Oliventapenade – Det toskanske landskab er fyldt med oliventræer, så selvfølgelig er oliventapenade et lækkert indslag på crostini’erne.
* Svampe med oregano – i Toscana er svampe en lidenskab, og for svampeelskere (som Kenneth) er dette tilbehør et ”must”.
* Artiskokpuré – lidt ordinært tilbehør i forhold til de øvrige varianter.

Pastaretter
Pastaretter er uundgåelige, når man taler om mad i Firenze, og vi elsker da også den florentinske pasta.

Italienerne spiser pastaretter som den første af to hovedretter, når de spiser en ægte italiensk middag (andet ret er ofte noget med en stor portion kød og lidt tilbehør), men du kan sagtens “nøjes” med at bestille pasta som hovedret.

Pasta i Firenze

* Tagliatelle med kaninragout – en meget let og cremet pastaret med små, fine stykker af kanin.
* Ravioli med gorgonzola og valnødder – kan godt lyde ret tungt, men det smager meget bedre, end du måske tror.
* Tagliatelle a la´ Bolognese – pasta med den originale italienske kødsovs.
* Spaghetti a la´ Carbonara – spaghetti med god flæsk, hvidløg, peber, æg og to slags revet ost.
* Spaghetti ai frutti di mare – spaghetti med “alt godt fra havet”

Hovedretter
* Vildsvine- og kartoffelstuvning med polenta – et solidt aftensmåltid med polenta.
Polenta er en form for meget, meget tyk majsgrød, der skæres i stykker og spises som tilbehør til en hovedret, eller som indgår som ingrediens i samme.

Røde bøffer i Firenze

* Steaks – Når man siger “røde bøffer” i Firenze så menes der RØDE bøffer. Hvis du bestiller en mediumstegt bøf, så forvent at bøffen er helt rå inden i. For at få en bøf, der er mediumstegt, altså mørk rosa indeni, skal du få den stegt “well done”.

Pizza
* Pizza quattro stagioni (”De fire årstider”) – med artiskok, champignon, skinke og oliven, mozzarella og tomat (Kenneths favoritpizza).
* Pizza Margherita – med mozzarella, tomater, basilikumblade og olivenolie.
* Pizza Napoletana – ansjoser, kapers, mozzarella og tomat (Marias favoritpizza).

Desserter
Som en afslutning på en aften med dejlig mad i Firenze må du bestemt smage nogle af de fantastiske italienske desserter.

Desserter er dejlige efter mad i Firenze

* Tiramisù – den altdominerende italienske dessert, som du bare ikke må snyde sig selv for.
Det er en dessert lavet med fløde, den lette friskost mascarpone, savoiardi (flade, aflange kiks), espresso og amaretto.
* Cheesecake med bær – det smager altid dejligt.
* Gelato – den evigt dejlige italienske is, som fås i alle mulige smagsvarianter.
* Panforte – en traditionel kage bestående af mandler, hasselnødder, kandiseret citronskal, sukker, honning og mel.
* Biscotti, cantucci eller giottini – kært barn har mange navne. Dette gælder også for de små hårde mandelsmåkager, som dyppet i en espresso ganske enkelt er uimodståelige.

Dette må sammen med en kop god cappuccino, espresso (i Italien bestiller man “un caffé”, når man bestiller en espresso) eller et glas af den søde toskanske Vino Santo være kendetegnene for det dejlige, søde italienske liv – længe leve den dejlige mad i Firenze og ”La dolce vita”.

Vores favorithotel i Firenze – hvor du selv kan lave mad

Når vi er i Firenze bor vi altid på det samme hotel. Hotel Dante (Hotel Il Poeta Dante) ligger helt centralt placeret lige bag ved Santa Croce-kirken, og så er prisen rigtig god i forhold til kvaliteten.
Sørg for at bestille et af de værelser, der har et lille køkken, så du kan lave din egen lækre italienske mad. Du kan booke hotellet her.
Reklamelink: Vi tjener lidt penge, hvis du booker dit hotel via dette link (Det koster ikke ekstra for dig).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


22 Shares
Share21
Tweet
Pin1
+1